Friday, September 17, 2010

Pilih ceria atau kecewa?Fa-man sya'a fal-yu'min, wa man sya'a fal-yakfur (Siapa yang mahu beriman, dipersilakan. Siapa yang mahu ingkar, pun dipersilakan) Al-Kahfi: 29

Cantik terjemahan ayat ini, pemberi jawapan terbaik kepada manusia. Cuma bergantung kepada kita sejauh mana memanfaatkannya seperti yang diperintahkan oleh Allah SWT dan sebagaimana yang disarankan Rasulullah.

Persoalannya. Kita nak pilih gembira atau kecewa. Kedua-duanya terletak didalam tangan. Samada mahu menggembirakan diri sendiri ataupun ,mahu terus kecewa dan derita.Cuba tengok tapak tangan masing-masing. Cuba bayangkan, terdapatnya perkataan SEDIH atau GEMBIRA pula diatas telapak tangan. Kemudian genggam erat-erat tangan dan buka ia semula. Adakah masih wujud salah satu daripada dua perkataan itu? Jika benar, masihkah perkataan gembira atau sedih? Jika gembira, maka berbahagialah. Namun, jika sedih maka rugilah.

Tetapi,biar apa pun perkataannya hakikatnya penentuan untuk memilih GEMBIRA atau SEDIH itu adalah sebenarnya yang telah ditetapkan oleh AKAL yang pemandunya adalah HATI serta NAFSU.
Sekaligus memaknakan bahawa KITA sendiri yang menetapkan apa yang berlaku kepada diri sendiri dengan keizinan Allah SWT melalui qada dan qadarnya.
"Demikian itu disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan sesungguhnya Allah tidak menzalimi hamba-hambaNya"
Ali-Imran : 182


Maka setiap perbuatan yang kita lakukan adalah tanggungjawab kita sendiri. Nak ceria dan suram adalah pilihan sendiri, samada bijak buat pilihan atau tidak sahaja.
Pilih untuk gembira walaupun batin dilanda penderitaan, maka terhasil lah aura positif yang melahirkan tindak tanduk bahagia dalam perbuatan dan percakapan. Sekaligus akan merangsang nur ceria kepada orang lain. Bahkan mendorong kita untuk terus tabah dalam kehidupan dan ibadah.

Tetapi jika pilih kecewa dan suram, maka aura negatif terbetuk. Wajah yang masam dan tidak bersemangat akan mematikan langkah ke arah kejayaan dan kebahagiaan. Hidup mula menjadi tidak teratur dan hilang fokus pada matlamat hidup. Hasilnya, individu bermasalah yang lesu dan beralasan.

Begitu juga berbuat baik dan berbuat buruk. Berbuat baik jalannya ke syurga dan kemenangan, kalau berbuat buruk pula jalan nya tentu ke arah kehancuran dan kebinasaan ataupun ke lorong menuju neraka. Seperti firmanNya : " Dan hanya pada hari kiamat sajalah diberikan dengan sempurna balasanmu.Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, sungguh dia memperoleh kemenangan.(Ali-Imran:185)"

Oleh itu, semuanya bergantung kepada kita dalam merencanakan perjalanan kehidupan, dunia mahupun akhirat.. Jika kita jadikan dunia ladang ke akhirat, kita akan berusaha menuai dan bercucuk tanam 'disini' untuk mendapatkan hasilnya 'disana'. Hasilnya bahagia atau derita semuanya berada dalam minda dan akal yang telah dianugerahkan Allah. Cuma terpulang pada diri sendiri.

Berusaha ceria melalui panduanNya, al-Quran, akan menghidupkan hati dan jiwa. Bahagia dunia, iaitu ketenangan pun dapat,dan akhirat pun dapat.

Cuma tinggal mahu atau tidak.Berusaha atau tak. Dan samada berdoa atau hanya berharap.Semuanya kembali kedalam diri sendiri...

1 comment:

Wardhatul Sakinah said...

Salam...pilihan di tangan kita sendiri...Allah sudah sediakan jalan BAIK dan BURUK..beruntunglah bagi yang memilih jalan BAIK dan malang dan rugilah bagi yang memilih jalan BURUK..lawat blog saya ya kak..kalau ada yang salah,tlg perbetulkan =)